Kopen of huren

Een huis kopen

Het kopen van een huis is voor de meeste mensen de grootste en belangrijkste uitgave in hun leven. Een deskundig, degelijk, maar bovenal onafhankelijk advies over de juiste hypotheek en goed daarbij passende verzekeringen is daarom erg belangrijk.


Hypotheek

De hypotheekadviseurs van De Witte helpen u om de juiste keuze te maken als het om uw hypotheek gaat. En een beetje hulp kunt u wel gebruiken, want er zijn grote verschillen in voorwaarden, rentevastperiodes en rentepercentages. In tegenstelling tot veel banken kunt u bij De Witte kiezen uit het aanbod van vrijwel alle geldverstrekkers.

Het hebben van veel keuze is een groot voordeel. Daardoor bent u altijd verzekerd van de beste aanbieding. Dat is niet onbelangrijk, want het verschil tussen iets meer of iets minder flexibliteit, of een wat lagere en een wat hogere rente, maakt veel uit. Zeker als u in aanmerking neemt dat u er in de regel voor lange tijd, vaak tot wel 30 jaar, aan vast zit.
 

Wilt u weten hoeveel u maximaal kunt lenen? Klik hier
Wilt u weten of u uw huidige hypotheek kunt oversluiten naar een lagere rente? Klik hier


Opstalverzekering

Een opstal- of woonhuisverzekering is een ‘must’ voor iedereen met een eigen woning. Schade aan uw huis kan verstrekkende gevolgen hebben voor de waarde ervan. De opstalverzekering dekt schades die ontstaan aan muren, plafonds of dak door brand, inbraak en storm. De dekking verschilt sterk, dus is het zaak om goed uit te zoeken welke verzekering het beste bij uw woning past.
 

Overlijdensrisicoverzekering

Als u samen met uw partner een huis koopt, dan wilt u natuurlijk dat hij of zij, ook na uw overlijden, in het huis kan blijven wonen. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt er voor, dat uw partner niet met financiële problemen achterblijft. In veel gevallen stelt de hypotheekverstrekker deze verzekering zelfs verplicht.


Woonlastenverzekering

Bij de lening voor uw hypotheek kunt u een woonlastenverzekering afsluiten. Deze verzekering zorgt er voor dat u ook in staat bent uw maandlasten te voldoen als zich een onvoorziene calamiteit voordoet. Hierbij kunt u denken aan een situatie van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. De Witte kan u adviseren of het ook in uw geval verstandig is een dergelijke verzekering af te sluiten.

Waar moet u aan denken?
  • De rente over een nieuwe hypotheek kunt u aftrekken als de eigenwoningschuld volledig en binnen 30 jaar minimaal annuïtair of lineair wordt afgelost. Aan de verplichting tot aflossing moet jaarlijks worden voldaan.
  • Bent u een zogeheten 'doorstromer'? Dan kunt u nog steeds aflossingsvrij lenen.
  • De maximale hypotheekrenteaftrek wordt elk jaar met een half procent per jaar verlaagd. Voorlopig heeft de beperking alleen gevolgen voor huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten.


Een huis huren

Wie een huis huurt hoeft de woning niet zelf te verzekeren. Een opstal- of woonhuisverzekering is dus niet nodig. Uw eigen spullen moet u wel verzekeren. Dat kan met een inboedelverzekering. De ramen van een huis horen bij de ‘opstal’. Ruitschade is normaal gesproken dus gedekt op de opstalverzekering van de verhuurder. Maar schade die door u zelf wordt veroorzaakt, is niet gedekt op deze verzekering. Daarvoor kunt u een glasverzekering afsluiten.

Waar moet u aan denken?
  • Zorg dat u niet onderverzekerd bent, want een eventueel uit te keren schadebedrag is dan aanzienlijk lager. Onderverzekering kunt u voorkomen door een inboedelwaardemeter in te vullen. Die geldt als een garantie tegen onderverzekering.
  • Veranderingen die u zelf in de woning aanbrengt (of overneemt van de vorige huurder), kunt u meeverzekeren met de inboedelverzekering. Hierbij kunt u denken aan een keuken, een badkamer, maar ook aan behang en schilderwerk. Dat heet ‘huurdersbelang’.
  • Kunt u voor het geld dat u nu aan huur betaalt ook een eigen huis betalen? Klik hier