Op eigen benen

Vanaf je 18e moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Kosten voor huisarts en ziekenhuis vallen onder de basisverzekering. Voor het vergoeden van bijvoorbeeld tandarts of fysiotherapeut zijn er aanvullende verzekeringen. Dekkingen en premies verschillen sterk dus laat je wel goed adviseren.
 

Op kamers

Eenmaal op kamers is het verstandig om zelf een inboedelverzekering af te sluiten. Die dekt schades als gevolg van brand, storm of inbraak. En met een mobiele apparatuurverzekering dek je ook de gevolgen van diefstal of schade aan je smartphone of laptop als dat buitenshuis gebeurt.

Studerend en uitwonend zijn heeft meestal geen gevolgen voor de aansprakelijkheidsverzekering. Bij reisverzekeringen is het wat ingewikkelder. Soms, maar lang niet altijd, zijn uitwonende studenten meeverzekerd, ook als zij zelfstandig op vakantie gaan. In bepaalde gevallen mag je niet ouder zijn dan 21 jaar.


Stage of studie in het buitenland

Een doorlopende reisverzekering en een zorgverzekering bieden voor een verblijf in het buitenland voldoende dekking. Maar in sommige landen, zoals de VS, is de dekking van de zorgverzekering gelimiteerd. Vaak moet je dan ter plekke nog een extra zorgverzekering afsluiten. 

 

Eerste baan

Beginnen aan de eerste echte baan markeert het begin van het ‘werkzame’ leven. Vanaf dat moment moet je de meeste verzekeringen zelf afsluiten.


Waar je aan moet denken
  • Jongeren hebben vaak een laag inkomen en dus recht op zorgtoeslag.
  • Denk bij een buitenlandstage ook aan de studiefinanciering, het doorgeven van wijzigingen aan DUO of de aanvraag van een studiebeurs.
  • Houd er rekening mee, dat je als je huurtoeslag krijgt, die een stuk minder kan zijn als je gaat werken.
  • Op de meeste uitvaartverzekeringen ben je tot je 18e gratis meeverzekerd. Daarna moet je zelf een uitvaartverzekering afsluiten.