Tips van uw adviseur

Hoe verzekert u uw auto? Allrisk, beperkt casco of WA?

Hoe moet u uw auto verzekeren? Is dat alleen afhankelijk van de leeftijd, of komt er meer bij kijken? We geven inzicht in een paar veel voorkomende misverstanden, zodat u beter voorbereid uw keuze kunt maken.


Misverstand 1: Volledig casco is altijd de beste keuze

De volledig casco autoverzekering, ook wel all-risk verzekering genaamd, is de meest uitgebreide autoverzekering. Deze verzekering vergoedt schade aan uw auto, ook als u zelf de veroorzaker bent. U bent bovendien verzekerd tegen vandalisme en diefstal. Er bestaan veel misverstanden over wanneer u kiest voor een all-risk verzekering. Een all-risk verzekering wordt bijvoorbeeld vaak afgesloten bij auto's tot vijf jaar oud. Daarna is de waarde van uw wagen zo gedaald dat het in sommige gevallen zonde is om te betalen voor all-risk.

Het is niet altijd verstandig om deze vuistregels te hanteren. Er is tegenwoordig zoveel maatwerk mogelijk. De premies komen niet meer uit een boekje, maar worden berekend op basis van heel wat variabelen, waardoor de premieverschillen tussen all-risk en WA soms kleiner zijn dan u zou verwachten. Als u een oude brik hebt kan de premie voor all-risk zo weinig hoger zijn dat het toch interessant is om daarmee alleen al ruitschade af te dekken.


Misverstand 2: Nieuwwaarderegelingen zijn altijd 1 jaar

De nieuwwaarderegeling is de regeling waarbij de verzekeraars de nieuwwaarde uitkeren als uw auto wordt gestolen of total loss wordt verklaard.  U leest vaak dat dit alleen voor het eerste jaar geldt. Dat klopt alleen niet. Je hebt ze  in 1, 2 en 3 jaar en daar valt dus veel te kiezen. U kunt ook aanvullende zaken als aanschafwaarde of vervangingswaarde kiezen naast dagwaarde. En dan is uw auto opeens veel langer een allrisk verzekering waard dan de standaard 5 jaar die geopperd wordt.


Misverstand 3: Na 5 en 8 jaar moet u uw verzekering downgraden

Als uw auto 5 of 8 jaar oud is zou u uw verzekering volgens prijsvergelijkers moeten downgraden. Maar wat als u uw auto gefinancierd hebt en u rijdt hem total-loss met alleen een WA-verzekering? Dan blijft u met de volledige restschuld zitten. Of wat als u voor uw werk afhankelijk bent van uw auto en onvoldoende buffers hebt? Vaak is er bovendien bij een uitgebreidere dekking ook een vervangende auto-regeling. Toch makkelijk als u de volgende dag gewoon op uw werk verwacht wordt. Misschien op zichzelf onvoldoende reden om allrisk te houden, maar wel een reële overweging. Zeker bij beperkte premieverschillen.


Tot slot

Een autoverzekering is een product met veel keuzeopties. Bovendien moet u zich onder andere afvragen waar u uw auto voor gebruikt, hoe groot het probleem is als u geen auto hebt, en wie er in de auto rijden en meerijden. Daarnaast spelen bijvoorbeeld regio, type auto, leeftijd en uw financiële middelen ook mee.